Kulinarna Fantazja Gabi

Archiwum: maj 2009

Smaki w mojej kuchni

DZIEŃ DZIECKA

Truskaweczki-Biedroneczki   czyli ala;fondue SkładnikiTruskawkiczekolada gorzka kilka kostekmaczek perłowy na oczka   Truskawki umyc,usunąc szypułki i przekroić na pół.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnejMaczać końcówki te szersze w czekoladzie,strzykawką zrobić kropeczki i kreseczkę.Oczka zrobiłam z maczku perłowego.można tezz białej roztopionej czekolady ale na te kilka oczek nie rozpuszczał... czytaj dalej

Smaki w mojej kuchni

Salceson

1,5 metra jelitaz foli1,5 litra mleka4 owocowe galaretki różne kolory2 cukry waniliowe1/2 szklanki cukru kryształu16 łyżeczek żelatynyGalaretki sężone osobno pokroić w grube kostkiZmieszać razem koloryMleko zagotowaćz cukremi wanilią.Odlać pół szklanki dodać żelatynę rozpuścić.wlac do mlekaDobrze ostudzić dodac galaretkiwlac dzbankiem  do jelita.Włożyć do lodówkiJa nie miałam jelita więc użyłam... czytaj dalej

Wypieki

Propozycja Na Dzień Matki

Taką babeczkę można ofiarować swojej mamie w dniu jej świętaBabka Barwna2 czubate szklanki mąki pszennej5 jajpółtorej szklanki cukru3/4 szklanki olejuszklanka wody2 płaskie łyzeczki proszkudo pieczeniakisiel cytrynowykisiel wiśniowy1-2 łyzki kakaozapach waniliowyŻół czytaj dalej

Potrawy

Pikantna Patelnia

Składniki 40 dag mięsa wołowego mielonego, 30 dag makaronu świderki, cebula, ząbek czosnku, olej, puszka groszku konserwowego, puszka pomidorów, 30 dag pieczarek, papryka w proszku, sól, pieprz, 3 łyżki keczupu Cebulę i czosnek obierz i drobno posieka, zeszklij na oleju. Dodaj mięso mielone, dobrze podsmaż, stale mieszając. Przypraw solą, pieprzem i mieloną papryką, ... czytaj dalej

Ciastka

Obcięte Paluchy Wiedźmy

Ciasteczka Obcięte Paluchy Wiedźmy,przepis przyda sie na halloween. 225 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z migdałów2 i 2/3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki obranych migdałów Wszystkie składniki oprócz migdałów zmiksować i zagnieść. Zawinąć ciasto folią i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Ciasto wyjąć i fo... czytaj dalej