Kulinarna Fantazja Gabi

Archiwum: marzec 2010

Smaki w mojej kuchni

Mazurek

2 szklanik maki pszennej3 łyzki śmietany kwaśnejpół kostki margaryny miekkiejcukier waniliowy opakowane cukier biały pół szklanki łyżeczka proszku do pieczenia dżem porzeczkowypuszka masy kajmakowej orzechowejpół kostki margarynydo ozdoby:czekolada plastyczna czytaj dalej

Smaki w mojej kuchni

Muszle nadziewane kurczakiem z żurawiną.

Przed pieczeniem Muszle nadziewane kurczakiem z żurawiną Składniki:½ kg piersi z kurczakaok. 150 g suszonej żurawiny1 średnia cebula3 duże ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól, pieprzoliwaMakaron muszlestarty ser żółtySposób przygotowania:Makaron ugotować.Pierś z kurczaka pokroić na plastry. Cebule pokroić w piórka udusić na patelni dodać kurczaka,czosnek,przyprawić do smaku.Suszoną żurawi... czytaj dalej

Smaki w mojej kuchni

Troszkę egzotyki-sałatka

Składniki:garść mieszanki sałatwinogrona jasne i ciemneser z błękitną pleśnią lazurorzechy włoskieobrana gruszka w kostkęłyżeczka musztardy1/2 łyżeczki miodu2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzWykonanie:Mieszankę sałat rozkładam na talerzu. Dodaję przekrojone na połówki winogrona i pokrojony w kostkę ser,gruszke pokrojona w kostkę Z pozostałych składników przygotowywuję sos energicznie mieszając... czytaj dalej

Smaki w mojej kuchni

Sałatka z makaronem z różą z salami

Sałatka z makaronem Mix salat -opakowaniemakaron kokardkiser fetaczarne oliwkipaprykapomidorkiełkisałami peperonisoskilka łyżek oliwysok z cytrynysól, pieprz, zioła prowansalskieWszystkie składniki na sos wymieszaćmakaron ugotowac al dente,ser feta pokroic w niedużą kosteczkę,oliwki w plasterki,papryke i pomidor w kosteczkę.Dodać sałatę i kiełki wszystko razem delikatnie czytaj dalej

Smaki w mojej kuchni

Czekoladowe róże -z prawdziwej czekolady

Czekolada plastyczna 200g białej czekolady lub gorzkiej albo mlecznej74g syropu kukurydzianego ( daję 2 łyżeczki miodu prawdziwego lub sztucznego)Czekoladę roztopić najlepiej w kąpieli wodnej. Wlać syrop kukurydziany (miód), szybko wymieszać i wylać na zwykły papier śniadaniowy. Rozpłaszczyć. Zostawić na około 5 godzin, aby papier wchłonął tłuszcz. Zeskrobać czekoladę z papieru, lekko zagnie... czytaj dalej