Kulinarna Fantazja Gabi

Smaki w mojej kuchni

Algi morskie





Zastosowanie

- schorzenia układu nerwowego,
- wrzody wewnętrzne,
- bronchit,
- sklerozy,
- zawały serca,
- woreczek żółciowy,
- wątroby,
- nerek,
- żółtaczki zakaźnej,
- żołądek i jelita,
- biegunki,
- zaparcia,
- anemia,
- różnego rodzaju wysypki, egzemy i łuszczyce

 

Algi morskie bogate są w białko i jod, algi słodkowodne o niskiej zawartości jodu zawierają natomiast duże pokłady cennego białka.

Algi zawierają wiele mikro i makro elementów, związków chemicznych, pierwiastków, minerałów oraz witamin.

Roślinom tym przypisywane są właściwości odmładzające, wyszczuplające i upiększające.
Usuwają toksyny, wiążą toksyczne substancje, wnikają w komórki tłuszczowe i stymulują przemianę materii.
Poprawiają gładkość i elastyczność naszej skóry, posiadają właściwości przeciwutleniające.
Obniżają poziom cukru we krwi, a także poziom cholesterolu.

Co więcej, algi wzmacniają system immunologiczny człowieka, poprawiają pamięć i koncentrację, są niezwykle pomocne w wielu chorobach (reumatyzm, cukrzyca, grzybica).