Kulinarna Fantazja Gabi

Potrawy

kebab w chlebku pita














Składniki na chlebek
1 1/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oliwki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 szklanki mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut.
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć i zostawić do wyrosnięcia aż podwoi swoja objetość. Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować . Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem posmarować olejem rzepakowym.
Piekarnik rozgrzac do 260 stopni. Piec przez 8-10 minut .
Nadzienie
Podwójna pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa trochę oliwy bądź oleju słonecznikowego
Kapusta pekińska, trzy pomidory, papryka cebula ewentualnie szczypiorek
sos: 9 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki cukru
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w paski, wrzucamy do miski, polewamy oliwą, dodajemy przyprawę gyros, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.Następnie smażymy na patelni.Kapustę pekińską kroimy,dodając cebule paprykę i pomidora.Polewamy sosem.Do chlebka wkładamy sałate,mięso i zajadamy.